Niet veel mensen weten dat wearables al volop worden ingezet in het bedrijfsleven, om daar de bedrijfsvoering en fysieke werkprocessen te ondersteunen. Harvard Business Review zette drie toepassingen van wearable technology op de werkvloer op een rijtje. Rond 1900 bedacht Frederick Taylor het scientific management. Taylor vond dat arbeid puur analytisch benaderd zou moeten worden. Ten grondslag aan deze denkwijze lag de rationalisering van productieprocessen, waarbij voor elke stap in het proces een standaardtijd werd vastgesteld. Werknemers moesten vervolgens hun handelingen binnen deze tijden verrichten. Alhoewel de zeer strikte opvatting van wetenschappelijke bedrijfsvoering later aan belang inboette, zijn loon naar prestatie en sturen op tijd nog altijd in zwang. Dat laatste is zeker het geval bij ondernemingen waar complexe logistieke processen een grote rol spelen, zoals distributiebedrijven en online retailers. De opkomst van wearable technology, die het onder andere mogelijk maakt om de activiteiten van werknemers minutieus te volgen en vast te leggen, leidt dan ook tot een hernieuwde belangstelling voor het scientific management. In de Harvard Business Review spreekt auteur en onderzoeker H. James Wilson zelfs van een nieuwe managementwetenschap, namelijk fysiolitics, een samentrekking van fysiologie en analytics. In zijn artikel benoemt James Wilson een drietal mogelijke toepassingen van wearables op de werkvloer:
  • het vastleggen en monitoren van bewegingen in fysieke werkomgevingen: denk aan het in kaart brengen van de afstanden en reistijden die logistiek medewerkers afleggen in grote magazijnen, om zodoende de meest efficiënte routering te kunnen bepalen;
  • efficiënter gebruik van informatie: denk hierbij aan het projecteren van bedrijfskritische data op slimme horloges en brillen als Google Glass, of het aanbieden van werkinstructies via tablets en smartphones;
  • het meten van de fysieke en geestelijke gesteldheid van werknemers: bijvoorbeeld het inzetten van EEG headsets zoals de Melon of Emotiv Insight om stress te detecteren, of het gebruik van sensoren in slimme kleding om hartslag en ademhaling in kaart te brengen, om zodoende actief in te kunnen spelen op mogelijke fysieke problemen.
Vooral de eerstgenoemde toepassing is al realiteit in menig warehouse, en het efficiënter omgaan met informatie staat hoog op menig to do-lijstje van managers. Maar het gevaar voor een vergaande inbreuk op de privacy van werknemers ligt op de loer, zeker bij de laatstgenoemde toepassing. Om dergelijke problemen te voorkomen zou de data geaggregeerd en geanonimiseerd aangeboden moeten worden aan leidinggevenden. De conclusie van James Wilson is dat fysiolitics managers veel mogelijkheden biedt als het gaat om het verbeteren van de werkprestaties en het verhogen van de motivatie van werknemers, mits er zorgvuldig omgegaan wordt met de privacy van werknemers. [youtube id="9Wv9k_ssLcI" width="620" height="360"] (bron: Harvard Business Review)