Een paar dagen geleden liet softwareontwikkelaar Lambda Labs weten te werken aan een app voor Google Glass die realtime gezichtsherkenning mogelijk zou maken. Wegens de mogelijk verstrekkende privacygevolgen heeft Google echter besloten om dergelijke Glassware niet toe te laten.  Op de Google+ pagina van Project Glass schrijft Google:
“We staan open voor ideeën en kritiek op het gebied van gezichtsherkenning. Google heeft al meerdere malen aangegeven dat het geen gezichtsherkenning-features aan Glass toevoegt zonder sterke privacy-maatregelen te handhaven. Op basis hiervan hebben we besloten om voorlopig geen gezichtsherkenningsapps van externe ontwikkelaars te accepteren.”
De mededeling van Google komt niet geheel onverwacht. In de V.S. roept Project Glass al enige tijd kritische vragen op, onder andere van een achttal congresleden die enkele weken geleden hun zorgen uitten in een brief gericht aan Google-ceo Larry Page. Eén van die zorgen betreft de privacy van mensen die - al dan niet automatisch - geïdentificeerd zouden kunnen worden door Glass. Daarnaast zijn er zorgen over het ongewenst kunnen fotograferen of filmen van mensen, zonder dat ze dit doorhebben. Dat heeft Google ertoe bewogen om de camera alleen te activeren als het prisma ook actief is. Het is overigens de vraag in hoeverre het niet toestaan van privacy-gevoelige Glassware door Google mogelijk misbruik tegengaat. Net als andere hardware die op Android draait (zoals smartphones en tablets) kunnen enigszins technisch aangelegde gebruikers de hardware ‘rooten’, dat wil zeggen dat men via een omweg direct toegang krijgt tot de api’s die de hardware aansturen. Een geroote versie van Google Glass zou alsnog ingezet kunnen worden om ongemerkt mensen vast te leggen of via gezichtsherkenning automatisch gezichten te identificeren. De discussie over de privacy-aspecten van Google Glass zou derhalve niet alleen over apps, maar ook over de hardware moeten gaan.